23 Aralık 2013 Pazartesi

Acenta Aldığı Parayı Hakediyor Mu?


Aupair olmak iyi hoş da çocuk bakmaya giderken bir de üzerine para mı vereceğiz?
Bu para nereye gidiyor? Acenta ne yapıyor ki? Arada acenta olmasa da kendimiz yolunu bulsak gitsek de acentaya para vermesek?

Gibi sorular bu süreçte aklınıza geliyor olabilir. Benzerleri Yağmur'dan geldi. Onun sordukları ve kendi eklediklerimle cevap vermeye çalışacağım, umarım yardımcı olur kafanızdaki soru işaretleri aydınlatmaya.


  • Buradaki bir acentayla gitmek mi daha doğru yoksa Amerika'daki bir acentayla anlaşmak mı?
Burdan Amerika'daki bir ajans ile anlaşabildiğinizi sanmıyorum, oradaki bir ajansa yazarsanız burdaki temsilcisine yönlendirecektir sizi. Ya da burada temsilcisi olmayan bir ajans bulmayı deneyebilirsiniz ama bunlarda risk taşıyabilir, sizi kandırabilir paranızı alabilirler gibi yorumlar geliyor aklıma. Tabi böyle bir şey yaşamadım, varlığını bile bilmiyorum ama ben araştırıyor olsam böyle düşünürdüm.


  • Acentalarla görüşmelerimde özellikle dikkat etmem ve sormam gerekenler nelerdir?
Sizinle gidiş öncesinde ne kadar ilgilenecekleri önemli. Evrak hazırlama, form doldurma sürecinde. Çünkü en sıkıntılı ve bilmediğini dönem bu sizi doğru yönlendirmeleri ve oldukça ilgilenmeleri gerekir ki eksiksizce tamamlayabilin her şeyi, vizeden dönmeyin, aileler sizi seçsin vs.. Oraya gittikten sonra ilgi beklemeyin, tabiki ilgilenirler ama zaten gitmiş olucaksınız ve ajans parasını almış olacak, saat farkından dolayı size dönmeleri geç olacak, orada parayı veren aile ve ordaki ajansın gücü buradakinden daha fazla gibi durumlar var. Yardımcı olmazlar demiyorum, olmayanları da olabilir ama uzaktasınız çok şey beklemeyin ki hayal kırıklığına uğramayın.


  • Acentaya yaptığım ödemenin heba olma ihtimali var mı ?
Yani tabi kötü bir ajans seçerseniz olabilir, size yardımcı olmaları yol göstermeleri için fee ödüyorsunuz aslında ve bunu yapmayan bir yer olursa tamamen olmasa da heba etmiş olursunuz. O nedenle internette falan o acenta ile ilgili yorumlara ulaşmaya çalışın, benim gibi önceden o acentayı kullanmış kişilerle konuşmaya çalışın ki yorum alın.

  • İngilizcem kötü durumda, yani aile beni aradığında onları anlayamamak ve cevaplayamamaktan çok korkuyorum. Süreç oraya gelene kadar ingilizcemi en kolay nasıl geliştirebilirim? 
Pratiğe kalmış bu ve sınavı geçtiysen konuşursun bence. Yabancı film izle ama en önemlisi git bir turist falan bul onu gezdir. En iyi pratikle gelişir, varsa yabancı arkadaşın onu koy skype ya da telefona onla konuş. Ama süreç kısa ise 10-15 gün zor tabi her gün pratik lazım. Bir de ailenin soracağı şeyler genelde aynı onların yanıtlarını da çalışabilirsin. Neden gidiyorsun? Ne zaman gidebilirsin? Neler yapmayı planlıyorsun orada? Ne tecrübelerin var? Okul vs.  neydi gibi sorular gelir muhtemelen.

Kısacası daha önce gidip gelmediyseniz ve bu programa dahil olmadıysanız acentasız gitmeyin derim. Çalışma koşulları ve saatleri konusunda acenta dahilinde olduğunuz sürece kurallar ve yasalar var sizi koruyan, yoksa her türlü extra talepler gelebilir vs..

Sorularınızı bekliyorum.

20 Ekim 2013 Pazar

Hedefler Set Edildi Mi?

Henüz edilmediyse bir an önce belirleyin ve kolları sıvayın derim.

Hedeflerini belirleyip araştırmalarını yapan bir aupair adayı yazdı bana. Kafasında özellikle eğitimle ilgili soruları varmış aşağıda cevaplamak istedim.


  • Ben de sizin gibi kendimi pazarlama alanında geliştirmek istiyorum. Şu anda iyi seviyede ingilizcem var. Pazarlama eğitimi almak istiyorum yurtdışında ancak maddi imkanlarım yetersiz olduğu için en mantıklı seçenek Au-pair olarak gitmek. Kafama takılan tek şey gittiğimde yanında kalacağım aile eğitim almam konusunda vs anlayışlı olmazsa bütün hayallerim yarım kalır. 
Aileler sizi çocuklarınıza bakmanız için alıyor eğitiminiz onların önceliği değil. Sadece programın zorunlu kıldığı (sanırım 60 saatti) eğitimi aldırmakla yükümlüler. Bu da ordaki ingilizce eğitimi oluyor zaten. Ama şansınıza bu konuda size destek olabilecek bir aileye denk gelebilirsiniz. Bu konuda Türk aileler daha anlayışlı aslında yani üniversite mezunu bir Türk'ün oraya ne için gittiğini çok iyi biliyor ve yardımcı oluyorlar ama bu demek değilki "Türk aileye gidersem süper eğitim alırım vs".. Sonuçta onlar yıllardır orda yaşadıkları için artık bildiğiniz Türk ilgisi ve özverisine sahip olmayabilirler. Gitmeden önce telefonda tanıştığınız aileye biraz eğitimden bahsedebilirsiniz ama çok anlatırsanız sizin çocuk bakmaktan çok eğitim için gideceğinizi düşünerek cayabilirler de. Korkutmayın yani. Ya da ilk yılı benim yaptığım gibi geçirir 2. yılınızda buna ok diyen bir aile bulur ve devam edersiniz.


  • O parayı biriktirebilicek miyim? Çünkü fiyat olarak 4500-4800 $ yazıyor sadece eğitim masrafı. Sadece Aupairlikten kazandığınız para ile mi eğitimleri aldınız? 
Hayır tabiki. O para ancak haftasonu yemeye ve dolaşmaya gidiyor. Ekstra çocuk bakıyorsun onunla oluyor eğitim. Akşamları ve haftasonları yani her boş anında başka ailelere bakıcılığa gidiyorsun. Buna tabiki esas ailenin izin vermesi gerek. Craigslist'ten bulabilirsin aile. Ancak çok dikkatli olmakta yarar var sonuçta herkes ilan koyabiliyor buraya o nedenle temkinli olmanı öneririm. Genelde akşam babsitlik falan oluyor, yani çocukla 1 saat oynayıp sonra uyutuyorsun, yorucu olmayan ve iyi parası olan (aupairliğe göre) bir iş. Aupairlikte saati 4 dolara falan gelirken saatine 20 dolar aldığım oluyordu ekstrada.


  • Onun dışında da "The curriculum comprises 4 required courses (8 units) and a minimum of 2 elective courses (4 units) for a total of 12 semester units (180 hours of instruction). Candidates must pay a nonrefundable certificate registration fee." yazıyor. 12 dönem 3 yıl demek... 3 yıl boyunca orada kalmadınız anladığım kadarıyla.
Benim okul Berkeley'de Extension'dı ve 7 ders almam yetiyordu sertifika için. Toplam unitsi hatırlamıyorum. 7 dersi de sanırım max 3 yıl içinde tamamlamam gerekiyordu ama 1 yılda tamamladım. Her ders 3 ay sürüyordu ama aynı dönemde 3 ders alabilirsin zamanı ayarlarsan.


  • Bir yandan da çevre baskısı sen mühendis oldun, İngilizcen de var.Oraya gidip bebek bakıp ev mi temizleyeceksin diyenler oluyor. Benim düşüncem ise şu anki İngilizcemin profesyonel olmadığı ve bir şekilde gidip kendimi geliştirmem gerektiği yönünde. 
Yurtdışı deneyiminin her yönden okadar çok katkısı var ki bunu her geçen zaman ayrı ayrı anlıyorum. Ben mi şanslıydım diycem ama şansı da ortamı da kendimiz yaratıyoruz orda. Hiç bir şey yapamasan hayatının bir döneminde (ki başka hiç bir döneminde her şeyi bırakayım da bir Amerika'da yaşayıp geleyim diyemezsin) Amerika'da yaşamış oluyorsun. Diğer yazılarımda okuyabilirsin zaten neler kattığını. İngilizce gelişiyor, çevre yapıyorsun, o çevren döndükten sonra bile sana ne kapılar açabiliyor inanamazsın, evlenebilirsin, orda iş kurabilir ya da orda çalışabilirsin. Ha bunların hiç birini yapamayıp dönenler de çok tabiki. Ama hırslıysan, hedeflerin varsa, bunlar için çabalıyorsan illaki oluyor hiç de boşa geçmiş olmuyor. Bak insanlar şimdi ancak bayram tatilinde 10 günlüğüne gidip gezmeye çalışıyor oraları seninse en az 1 yıl yaşama imkanın olabilir. Tabiki oraya gittiğinde sana da koyacak, üniversite mezunuyum ama burda çocuk bakıyorum demek. Ya da aslında ülkende sahip olabileceğin statüye orada sahip olamamak, burada nerdese her akşam çıkabilecekken orada kazandığın para ile ancak starbuckstan 1 kahve ile takılmak. (orda starbucks ın hiç burdaki gibi havası yok)

Gerçekten düşünme daha fazla, sana uygun bir Aupair ajansını seç ve git derim. Umarım ailen bana çok kızmaz.

Sevgiler.

16 Eylül 2013 Pazartesi

Durumum Ne Kadar Vahim?

Düşünüp taşınıp aupairlik yoluna baş koymuş bir adaydan gelen sorular üzerine yazıyorum bu yazımı yine. Aşağıda sorularını ve yanıtlarımı bulabilirsiniz:
     

  • İngilizcem pre-intermediate -- intermediate civarı (konuşmam kem küm şu an), ehliyetim var usta şöför değilim ama geliştiriyorum şu ara.. Sigara kullanmıyorm, güleryüzlüyüm, çocuklarla aram iyi vesaire. Sence ne durumdayım ? Yani bi şirkete (ajans mı demeliyim) başvuru yapıp kabul edilme şansım yok mu?  İki gün önce telefonda bi şirketle görüştüm, en az upper-intermediate seviyesinde olmam gerektiğini ve en az 1 yıl araç kullanma deneyimim olması gerektiğini, aksi halde başvurumu alamayacağını söyledi. Yani bu mu gerçek. Çok iyi ingilizce mi konuşabilmem gerekiyor?
Hayır yani giderken anlaşman yeterli, net olarak seviye kuralını bilmiyorum. Ben giderken pre int olman yeterliydi. Bunu kafandan belirleme zaten illaki bir sınava gir orda dene umduğundan farklı çıkabilir. Hangi ajansla konuştun bilmiyorum ama Truva'yı bir dene istersen bir de onlarla konuş derim. Ve derim ki ortalama 5 farklı ajansla konuş ve öyle karar ver. Senin için hangisi en uygun olur ise onunla ilerle. Aile ile telefonda konuşabilmen önemli. Basic oruları yavaş yavaş soruyorlar zaten. Gittikten sonra da 3 ay sonra söküyorsun olayı.


  • Araç kullanmada çok mu iyi olmalıyım kabul edilebilmek için? Ne dersin hala şansım var mı? 
Başvurduğumda 2 yıllık ehliyetim vardı ve sürekli sürücü değildim arabam olmadığı için ama kullanıyordum. Gittiğimde orda da ehliyet aldım ve orda da alışmam gerekti. Hangi şehirde olursan ol olduğun şehirde yoksa da yeterli sayıda ajans günübirliğine İstanbul'a gel 3-4 ajansla görüş geri dön. Ajansın sana yardımı, evrakların toplanması, onlara ödeyeceğin miktar çok önemli. O nedenle 5 ajansla görüşmeden karar verme.


Bence kesinlikle durumun vahim değil gidebilirsin, dille ilgili kurallar değişmiş olabilir onları ajanstan öğrenmen gerek.


13 Haziran 2013 Perşembe

Zamanlama-Ehliyet-Çocuk Bakım Tecrübesi

Temmuz'da mezun olucak Yağmur'un da bir kaç sorusu var:

Şu anda ABD ' de aupair olmak için gereken şartları tamamen sağlamıyorum. Şöyle ki; ehliyetim var ama araç kullanma deneyimim yok ayrıca çocuk bakım tecrübem yok. Bu nedenle okulum bittikten sonra yani temmuz ayının ortalarına doğru  ailemin yanına gidip 2 ay gibi bir süre çocuk bakıcılığı yapmak ve araba kullanma durumunu geliştirmek niyetindeyim. Hal böyle olunca benim başvuru yapmam eylül ayını bulacak. Yazılarınız da başvuru sürecinin mart-nisan aylarında başlaması gerektiğini belirtmişsiniz. Bu durumda hiç şansım yok mu sizce? Önümüzdeki seneye mi kalacak başvurum?  Yoksa şu an başvuru yapıp gereken şartları (ehliyet- çocuk bakım tecrübesi) sağlayacağıma dair taahhüt vermem ağustosta gitmeme yeterli olabilir mi?

Ne kadar erken bu sürece dahil olursan o kadar iyi olur anlamında mart – nisan dedim. Ben çok fazla ajansla görüştüm zamanında onlar arasında karar vermek, internette araştırmak da zaman alıyor sonuçta. Ehliyetim var demişsin zaten o zaman dert yok gidene kadar pratik yapar geliştirirsin. Çocuk bakım tecrübesi de hallolabilen bir şey, bugüne kadar komşunun çocuğa, kuzene falan bakmışsındır sanırım. Tabi sen görüşmede bunların hiç birini yapmadım dersen o zaman yap da gel denebilir.

Kısa oldu biraz yanıtım ama başka sorun varsa burdan sorabilirsin yine. 

Amerika'ya Aupair Gitmişken Eğitim Atlanmaz

Haziran'ın ortalarına geldik. Bu yıl aupair olarak gitmek isteyenleriniz umarım ajanslarınız ile anlaşmış ve işlemlere başlamışsınızdır. Daha fazla gecikmeyin derim.

Semanur ulaştı bana ve kafasına takılan soruları paylaşmış. Burada yanıtlamak istiyorum.


  • Uzun zamandır aupair olmayı düşünüyorum ve bu konuda araştırma yapıyorum fakat bir türlü tamamdır deyip bir firmaya başvuramıyorum korkuyorum sanırım yaşım 25 geçen yıl üniversiteyi bitirdim İstanbul'da okudum Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Medya ve İletişim bölümüne de bitirdim ve Eskişehirliyim sanırım siz de Anadolu Üniversitesi mezunusunuz gördüğüm kadarıyla. Bu ayrıntıları vermemdeki, amaç bende Amerika'ya gittiğimde sadece dil eğitimi alıp geri dönmek istemiyor aynı zamanda orada bulunan üniversitelerden dersler almak hatta Yüksek Lisans yapmak istiyorum fakat hangi alanda Yüksek Lisans yapmam gerektiği konusunda bile bilgisizim. Bu konuda sizden yardım isteyebilir miyim Türkiye'de geçerli olan alanlar siz nasıl bir eğitim aldığınızdan bahsetmişsiniz ama daha da açabilir miyiz konuyu? Sanırım dil eğitimini ücretsiz olarak karşılamak mümkün. Bu oldukça iyi bir durum.
Bu konu tamamen senin kariyer planınla ilgili. Ne olmak ve ne yapmak istiyorsun ileride. Pazarlama iletişimi masterı ya da MBA çok işine yarar pazarlama alanında çalışmak istiyorsan. Sosyal medyayı oraya gitmişken kesinlikle iyice kavra, hatta imkanın olur dijital bir eğitim al. Mobil, dijital, sosyal medya ile ilgili her şey olabilir ama bu benim kendi kariyerimle ilgili ilgimi çeken kısım. Dijital biraz daha geniş bir alan ve her sektöre uyarlanabilir. Dil eğitimi ücretsiz olabiliyor çoğu yerde. California bölgesinde çok göçmen olduğu için yaygın bu tarz okullar her eyalette olmayabili tabi. Örneğin köylerden İstanbul’a gelen Türkçe konuşamayanlar için belediyelern açtığı ücretsiz dil kursları gibi oluyor bunlar. Genelde oranın vatandaşı öğretiyor aslında öğretmen değil yani dersi öğreten ama öğretme belgesi vs.. var. Tam detayı bilmiyorum ama bu şekilde. Grammerına yardımı oluyor ama esas dışarda sokakta öğreniyorsun İngilizceyi günlük yaşamda. Üniversitelerden ders almak ya da yüksek lisans kısmını hangi bölgeye gidiyorsan orada araştırmaya daha gitmeden başlayabilir, gittikten sonra derinleştirebilirsin. Ya da önceden eğitim için bir bölge seç ve o bölgeye gitmeye çalış bakıcı olarak.

  • Ajans konusunda bende bir çok ajansla görüştüm aklıma yatanlardan biri de Truva oldu çok ilgili ve sıcaktılar, bir de icepworld hatta  Eskişehir'de de bulunan bir firma ikisi arasında karar vermek istiyorum.
Ben gideli yıllar oldu pek çok yeni ajansta açılmıştır zaten. Truva ile gittim memnun kaldım o nedenle öneriyorum. Başka iyi ajanslarda vardır tabiki. Çok ajans dinleyip kendinize göre doğrusuna karar verin en tutarlı ve ilgili olanını seçin derim. US’e gidince burdaki ajansın size yardım elini uzatabilmesi çok zor oluyor zaten, gidene kadar tüm evraklarınızda size yardım edecek doğru bilgilendirebilecek yeri seçin.


  • Bir de oralarda eğitim pedagojik formosyon adına sertifika programları bulmak mümkün mü? Bu konuda bir bilginiz var mı?
Bu konuda hiçbir fikrim yok. Pek çok sertifika programı oluyor. Bunu gitmeden netten araştırabilirsin zaten.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler.

10 Nisan 2013 Çarşamba

Ajansa Ne Zaman Başvurmalı?




Yaz yaklaşıyor, Aupair olma planları bu dönemlerde daha da yoğunlaşıyor. Duygu'dan bazı sorular geldi. Aşağıda onları yanıtlıyorum:

  • Şimdi en baş sorunum "İngilizce". Sen yazında Pre-Intermadiate (giderken)olduğunu belirtmişsin ama açıkçası ben hangi seviyedeyim bilmiyorum. Çat-pat da olsa konuşabiliyorum, anlıyorum ama elbette ki yeterli değil. Düşünüyordum ki, işte Ağustosa kadar filan bir kursa gideyim belirli seviyeye geleyim sonrasında hemen başvuruda bulunayım istiyordum ama yazında başvuru için en ideal zaman Mart-Nisan sonrasında evrak toplama vize aileye yerleşme süreci ağustos gibide gidersin demişsin bir arkadaşa açıkçası kafam karıştı:(
Web üzerinden birkaç test yapabilirsin belki, grammer ne durumda bakabilirsin, çat pattan kastın ne bu da kişiden kişiye değişebilir. Kursa para verme derim çok kötü değilsen. Otur kendin kitaplardan ve netten çalış. Bu arada şimdi başvurmak en ideali. Çünkü orda çocukların okulu Ağustos ortası başlıyor ve aileler seni okul başlamadan 1 hafta önce falan istiyor ki alışasın ortama. Senin evrakları vermen, onaylanman, vize görüşmen vizen vs. zaman alıyor. Haziran’da ödemeyi yapmışım ajansa şimdi o maillerimi buldum. Nisan-Mayıs gibi ajanslarla görüşmeye başlamıştım yani. Haziran 20 si gibi de aileler aramaya başladı beni. Temmuz 10 gibi aile ile anlaştım ve 26 Temmuz için vize randevusu aldım. Gidişler toplu halde oluyor ailelerin talep tarihlerine göre ve Ağustos 20 si’ne de US’e uçtum. Yani ajanla ilk görüşme ve oraya gitme 3,5-4 ay gibi bir süreç diyebilirim. Ve en uygun zamanları da bu tarihler. Bu zamanlarda ajanslarla görüşün ve seçin başvurun.


  • İkinci olarak, burda ……….. diye bir şirkete görüşmeye gitmiştim. Bana aynen şunu söyledi. “Duygu Hnm işte işletme mezunusunuz. Başvurular arasında ingilizcesi çok iyi olup birde çocuk gelişimi mezunu ya da anaokul öğretmeni olanlarda oluyor sizi seçme ihtimalleri pek yok dedi.” (Gerçi o dil okuluna yönelmem için böyle yaptı ama bir kaldım böyle ne oluyoruz neyine güveniyorsun da başvuruyorsun modunda ayrıldım oradan:) )Senin düşüncelerin ne?
Katılmıyorum kesinlikle, orada aileler mezun olduğun okuldan çok senin karakter yapına bakmaya çalışıyorlar. Yani çocuklarla deneyimin tabiki önemli, daha önce böyle bir iş yapmanın artıları var ama olması şart değil. Daha önce kuzenime, apartmandaki komşunun çocuğuna bakmış olman, üniversitede yalnız yaşaman ya da yalnız travel etmen gibi şeyler de işine yarıyor. İstedikleri orada çocukların arkasını toplayabilmen, gittiğinde annemi özledim diye ağlamaman vs.. Ondan bunlara dikkat ediyorlar ama bu ajansın söylediği kadar sert bir durum yok.


  • Birde bende California takıntısı var. Orasını istiyorum. Başvurdum diyelim orada diretmem + mı olur - mu?
Artısı olmaz maalesef. Seni arayan ailelere yani şansa bağlı işin. Oradan bir aile ararsa ve istediğin gibi bir aile ise ne mutlu sana. Ama olmayabilir de. O yüzden diretme mutlu ve huzurlu olabileceğin bir aileye bak derim. Ben direteceğimi söylemiştim gerek kalmadı uygun olabileceğini düşündüğüm bir aile çıktı ve gittim. Ancak 10. Ayda sorun yaşadık ve başka aileye geçtim. Bilemezsin aslında ne olacağını ama huzur önemli.

Ne kadar erken sürece dahil olursanız o kadar iyi. Ve Amerika'ya gideceğim diye gözünüzü karartmayı huzur bulabileceğinizi düşündüğünüz bir aile bulmaya çalışın.

Bol şanslar.

Ne zaman isterseniz bana yazabilirsiniz. idilkucuk@gmail.com

Bu arada bu blogun daha çok kişiye yardımcı olabilmesi için Facebook ve Twitter hesaplarınızdan paylaşırsanız çok sevinirim.




17 Mart 2013 Pazar

İngilizcem Yeterli Mi? Bak Bakalım...

Bu sürecin her aşamasında biliyorum ki kafanızı bu soru kurcalıyor. Üniversiteden mezun olmaya yakın, iş ilanlarının hepsinde iyi derece ingilizce yazıları gözünüzü korkutmaya başladığı an acaba ne yapsam da çözem bu işi diye kıvranmaya başlıyorsunuz. Araştırırken gözünüze çarpan Aupairlik bu işi ne kadar çözer düşünürken, bu yola adım atmış olanlar da ne kadar bir ingilizceleri olması gerektiğini tartıyorlar. Bu yazımda tüm bunlara yanıt bulabilirsiniz.

X bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu deneyimlemek, pratiğini yapmaktır. Pilates, basketbol, araba kullamak vs.. Hepsinde dinler, izler, okursunuz ama siz deneyene kadar olmaz bu iş ve bunu yerinde yaparsınız. Kapalı sokakta kullanmazsınız arabayı öğrenmek için trafiğe çıkarsınız, tek başınıza topu sürmezsiniz karşınıza bir kaç rakip alırsınız vs.. Dili öğrenmek de bu şekilde işte. Dil kurslarında dilbilgisini kitaplardan çok güzel öğrenebiliyoruz hatta o dili konuşanlardan daha iyi dilbilgisi kurallarına hakim olabiliyoruz ancak iş konuşmaya gelince bunun pratiğine ihtiyaç duyuyoruz. Haftada 1-2 saat başka bir dili pratiğini yaparak bir yerlere varmak da oldukça zamanımızı alıyor aslında. O nedenle diyorum ki her zaman bu işi imkan var ise (yoksa da yaratmaya çalışmalı) yerinde öğrenmeye çalışmalı.

Bu kadar ikna çabamdan sonra hadi diyelim karar verdiniz ve gidiyorsunuz ne kadar süreli gitmeli, ne olarak gitmeli kısmı var bir de. EN AZ 1 YIL!!! Daha kısa sürelerde inanın istediğiniz gibi  olmayacaktır, hele ki work n travel gibi programlar sizi gezip tozmaktan öteye götüremeyecektir maalesef. Çok güzel gezer yeni insanlarla tanışırsınız ancak ingilizcenizde yeterli gelişmeyi göremezsiniz. İşin en ucuz, en kolay yolu diye baktığmızda da olay Aupairlik'e bağlanıyor zaten.

Aupair olmaya karar verip ajanslarla konuşuyorsunuz, kimisi gel önce kursa diyor belki, kimisi yetmez ingilizcen vs. gözünüz korkuyor. Korkmasın. Ajansın testini bir yaptırın yoksa internette yapın ve seviyenize bakın. Intermediate seviyesindeyseniz korkmayın, altındaysanız biraz çalışın yeter. Tabi daha da altıysa biraz kurs desteğine ihtiyacınız olabilir. Burdan kastım ajanslar size kurslarını da satmak isteyebilir ama boşuna para vermeyin kendinizden emin olun demek istiyorum. Aupair olarak gittiğimde low int-intermediate seviyesindeydim.

Ajansın sınavını geçtiğinizi düşünelim. Aileler size önce mail ardından telefon yoluyla ulaşırlar. Korkmayın desem de korkacaksınız biliyorum. Sakin olup tane tane konuşmaya çalışın. Zaten sizin amacınızın dil öğrenmek olduğunu biliyorlar, o nedenle yavaş ve tane tana konuşurlar telefonda. Anlamadığınızı tekrarlatın mesela. Konuşmadaki amaç da sizin hangi amaçla oraya gittiğinizi öğrenmek, kendi ayaklarınızın üzerinde durup duramadığınızı anlamak, yazılı verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu teyit etmek, gittiğinizde annemi özledim diye ağlar mısınız ağlamaz mısınız onu anlamaya çalışmak ve tabiki ingilizce seviyeniz anlaşmanıza yeter mi ona bakmak. Ama öyle uzun konuşmalar olmuyor, yazdığınız şeyleri soruyorlar zaten. Basic bir ingilizce ile bir kaç geldim gittim cümlesi ile kıvırabiliyorsunuz durumu. Hiç konuşamayan ben nasıl olduysa kadının tüm dediklerini anlamıştım, üzerine kısa yanıtlar bile vermiştim. Aklınızdaki soruları bir kağıda yazıp hazır da bekleyebilirsiniz bu arada.

Bu kısmı da geçip bir aile ile eşleştiğinizi düşünelim, sıra konsolosluk görüşmesinde. O da genelde ingilizce olur. Basic soruları yöneltirler. Nereye, kime gidiyorsun, napıcan döndükten sonra, ailen nerde vs.. gibi. Çok heycanlanmadan yanıtladınız mı evraklarınızda bir sorun yoksa dert olmayacaktır. Yalan olup olmadığına ve gidip oraya yerleşme derdiniz var mı yok mu ona bakıyorlar. Yok ben dönücem zaten derseniz o da dert olmayacaktır.

Vize elinizde artık, gerçekten gidiyorsunuz. Uçtunuz gittiniz aile karşıladı sizi işe başladınız çocuklar, arkadaşlar vs.. İlk 3 ay zorlu geçen dönem, ama hızlı geçiyor merak etmeyin. 3 ay sonra ingilizce de neymiş beeee diyip nasıl olduğunu anlamadan geliştirdiğiniz görmüş olacaksınız. Gittiğimde telefonda konuşamıyordum, grup içinde yüzüme konuşmaları gerekiyordu ortaya konuşulduğunda yine anlamıyordum, ama 3 ay sonra hepsini çözmüştüm. Buna garanti veriyorum bu arada! YALNIZ! Orada kaldığınız süre içinde Türk arkadaş yasağı olması kaydı ile. Herhangi bir şekilde sadece merhaba demek için bile bir türk arkadaşınız olur ise inanın bana ingilizce yalan olur, değil 1 yıl min 3 yıl gerekir o zaman size. Bu işi 1 yılda çözücem dönücem diyorsanız beni dinleyin ve Türk arkadaştan Türkçe'den uzak durun 1 yıllığına. Zaten aileniz ile konuşuyor olacaksınız.

Ordaki dil kurslarına gelelim. Eyaletten eyalete ve şehirden şehire değişiyordur. Burlingame'de yaşadım ben, San Fransicso'ya 20 dk uzaklıkta. Bir çok devlet okulu vardı bizim gibi yurtdışından gelenler için ve okul ücretsizdi. Gidip paralı dil okullarına para vermeyin derim. Orda da sizle dersi alan öğrenciler yabancı burda da. Ana dili ingilizce olan insanla zaten sokakta dışarda karşılaşacaksınız. Yani dili sokakta öğreniceksiniz. O nedenle ders ve grammer için devlet okuluna ücretsize/en ucuzuna gidin ve mümkün olduğunca Amerikalı arkadaş yapmaya bakın. Bu sayede harika bir ingilizce ile geri dönebilirsiniz Diğer kattıklarınız da yanında hediyesi olur :)

Umarım ingilizce konusunu detaylı açıklayabilmişimdir.

Sorularınız için idilkucuk@gmail.com dan bana ulaşabilirsiniz.

Sevgiler,

Yurdışı Deneyimi ve Aupair Maaşı



Bana gelen sorularla devam ediyorum yine bu yazıda. Daha sonra bana gelen maillerdeki soruların her birine ayrı bir blog yazısı hazırlayacağım ki daha kolay okuma imkanınız olur.

Mediha'nın bir kaç sorusu var. Onları buradan yanıtlamak istiyorum:

  • İngilizcemin pratik olmadan güzel bir seviyeye getiremeyeceğimi ve yurtdışı deneyiminin olması gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışı tecrübesinin beni bir çok açıdan geliştireceğini, Türkiye'ye dönüş yaptığımda da bir çok iş imkanı sağlayacağı kanaatindeyim. Beni bu konu da biraz aydınlatır mısın? Sen neler düşünüyorsun. 
Kesinlikle katılıyorum. Buradaki ingilizce kursları grammer ı gerçekten iyi öğretiyor ama konuşabilmemiz için maalesef yeterli gelmiyor. Pilates yapmayı sadece videolardan izlediğinizi ama hiç yapmadığınızı düşünün. Tüm detayları iyice öğrenmiş olursunuz ama nasıl uygulanıyor emin olmazsınız. Bu biriktirdiklerinizi uyguladığınız an hepsi pekişmiş olur. Demiyorum ki sakın burdaki kurslara gitmeyin. Sadece intermediate seviyede olan biri kursun en üst seviyesini tamamlayana kadar harcadığı para ile Amerika'ya gidip 1 yıl kalma imkanı varken neden burda grammer ile yetinsin ki! Ben böyle yola çıkmıştım. Yurtdışı deneyiminin kattığı çok şey var, kaybedicek hiç bir şeyim yok en kötüsü atlar geri dönerim diyip gitmek gerek. Çevre ediniyorsun, iş çevresine bağlanabilir bu, dil gelişiyor, burada yapamayacağın pek çok sporla ilgilenebiliyorsun vs.. Bana bunlrın hepsini sağladı, vizyonum gelişti, zaten kendi ayakları üzerinde durabilen biriydim daha da sağlamlaştı. Yurtdışı deneyiminin illaki burda iş anlamında faydası var. Gözünün kariyer anlamında ne kadar yüksekte olduğu ile de ilgili bu. Amerika'da yapabileceğinin en iyisini yapmak için kastın mı burda illa işine yarar. Sertifika programlarını çok büyütme gözünde, döndüğümde uluslararası firmalara girmemi sağlamadı tek başına maalesef. Tabi iyi bir üniversitenin mühendislik ya da işletme bölümü mezunuysanız ardından US'de marketing programı sertifikanız olur ise benden çok işinize yarayabilir. Anadolu Reklamcılık ve Halkla İlişkiler mezunu olarak beni uluslararası firmalara Brand Manager Assistant olarak sokmaya yaramadı.  Ama aldığım sosyal medya dersi Efes Pilsen, Eti gibi çok büyük firmaların sosyal medya hesaplarını yönetme imkanı sağladı.


  • Ben işletme mezunuyum. Kendi alanımla ilgili bu sertifika programına nasıl  katılabilirim? Yazılarından okuduğum kadarı ile çok yüksek meblağlar ödemek durumundayız. Au pair kazancı ile bu miktarı ödeyebildin mi?
Çok çocuk baktım oralarda ama orda bunu bir ben değil bütün aupairler yapıyor. Yani extradan bahsediyorum. Gittiğin aile izin verdiği takdirde akşam ve h sonları başka ailelerin çocuklarına bakıp extra para kazanabilirsin. Bu sayede okulu halledebildim. Yoksa gezmeyi ve sosyalliği seven biriysen haftalık aldığın para h sonu biter zaten. Gittiğin bölgede araştırma yapacaksın nerede hangi okul ve hangi sertifika programı var diye. Aile seçerken bölgeye bu yüzden dikkat et. Okulların bol olduğu bir kaç şehir ve eyalet belirle ve oradan gelen ailelere yönel. O zaman okul ve program bulman kolaylaşır.


  • Ayrıca çok güzel gezmişsin bir yandan da eğlenmişsin. Bu kazanç bunca şeyi yapmana elveriyor mu? Yoksa aileden yardım almak zorunda kalıyor musun? 
Dediğim gibi extra çocuk baktım. En güzel parayı böyle yaparsın. Şuan ne kadar veriyorlar bilmiyorum ama çalıştığım esas ailede saat ücrtim 6 dolara falan geliyordu ama extra dan 12-15 dolar alabiliyordum saatine. Haftada 3 saatten 3 gece baksan mesela. Aileden bir-iki kez geldi destek bu arada. Ama gelmese de halledersin çok çalışarak.

Bu kazanç yetiyor mu?

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sorunuz olduğunda lütfen mail atmaktan çekinmeyin.  idilkucuk@gmail.com