5 Ağustos 2014 Salı

Lise Mezunu Aupair Olur mu?



Aupairlik kültürel değişim programı diye adlandırılsa da iyi değerlendirildiğinde gezip tozmak, dili geliştirmek, yeni insanlar tanımak, eğitim almak gibi pek çok avantaj sağlayabiliyor. Ancak tek başına Türkiye'ye döndüğünğüzde pek de işinize yaramayabilir. Yani Amerika'ya aupair olarak gideyim arkasından Türkiye'ye döner süper bir işim olur gibi hayalleriniz olmasın yıkılırsınız! Aupairlik aslında geleceğiniz için bir araç, nasıl değerlendireceğiniz size kalmış. Yani aldığınız diplomalara aupairlikle bir şeyler daha katıp diğerlerinden mümkün olduğunca fazla fark yaratıyorsunuz.

Eğitime özellikle değiniyorum çünkü lise mezunu Cansu'nun aupairlik konusundaki sorularını yanıtlıyorum bu sefer:

  • Üniversite mezunu olmamam benim için bir dezavantaj mı? 
Aupair programında çok etkili olmayabilir bu ancak aileler bence buna da bakarlar seçerken. Bunun dışında kendi hayatın için soruyorsan, biraz göreceli diyebilirim. İleride ne olmak istediğin, ne kadar yükselmeyi, ne kadar para kazanmayı hedeflediğin, yaşam koşullarının nasıl olmasını istediğin, nasıl bir anne olmak istediğin, nasıl bir koca bulmak istedigin vs... ile alakalı bir durum. Çünkü aldığın eğitim bu saydıklarımın hepsini etkiliyor olacak ileriki yaşantında. Sadece iş bulmak olarak bakmaman gerekir olaya, asgari ücret ile bir yerde çalışabilirsin tabi ama hayattan istediğin bu mu sadece. Herkes ingilizce konuşuyor artık bu bir ayrıcalık değil hatta 10 yıl sonra hiç olmayacak. Kısacası ne yap et ya yurtdışında ki bu çok daha iyi olur ya d Türkiye'de üniversiteyi oku.
Benimde sizin gibi gidip orada serfitika programına katılmam mümkün mü yada bu süreç içerisinde lise mezunu olarak orada alabileceğim ve Türkiye'de iş bulmama yardımcı olacak farklı eğitim/program seçenekleri var mı?
Benim okula üniversite mezunu olmadan giremezsin, belki benzer seçenekler vardır bakman gerek lise mezunları için. Ancak yine söylüyorum nasıl bir hayat istiyorsun, lise mezunluğu ile nasıl bir iş ve ne maaşla nereye kadar gidebilirsin. Bunlar seni tatmin etmeye yetecek mi vs..

  • Gözüm karadır aslında kafama koyduğum şeyi yaparım ama bazen korkmuyor da değilim. Mesela ingilizcem iyidir ama pratiğim yok. İllaki mükemmel olmasını beklemiyorlar ve oraya geliştirmek için gittiğim ortada ama herhangi bir şeyi anlatamamak yada anlayamamak beni korkutuyor, 4 yıllık ehliyetim var fakat arabam olmadığı için (her ne kadar arada baba arabası kullanılsa da) ne yazık ki trafiğe çıkmış değilim buna ek olarak çocukların sorumluluğu gözümü korkutuyor. Çocukları çok seviyorum. 2 kuzenim elimde büyüdü diyebilirim ama yabancı birinin çocuğunun/çocuklarının sorumluluğunu almak gerçekten zor bir iş. "ya yanlış bir şey yaparsam " gibi düşüncelere kapılıp korkuyorum
Gözüm karadır diyorsun ancak bu yazdıkların hiç  da gözü kara birine uyan yorumlar değil. Bunlardan korkmaman gerek çok basit noktalara takılıyorsun. Denemeden bilemezsin kaybedecek bir şeyin yok ama aslında senin var çünkü üniversiteye gitmemişsin, öncelikle onu tamamlaman gerek. Bu korkular dediğim gibi denersin olmazsa dönersin. İngilizce için telefonda aile ile konuşabilmen gerek gitmeden önce takılır konuşamaz anlamazsan seçilmen zorlaşır. Aktif araba kullanmamış olabilirsin orda yeniden ehliyet alacaksın zaten biraz pratikle toparlarsın. Yanlış bir şey yapılabilir tabi çocuklara ama aileler bunu bilerek bakıcı alıyor senin de elinden geleni yapıyor olman gerek.

  • Son olarak seçeceğim ailede sizce nelere dikkat etmeliyim ? 
Verdikleri cevapların tutarlılığı,  sana olan samimiyet ve yardımcı olma isteklerine, oturdukları yer, çalışma saatlerin, bir gününün nasıl geçeceğine dair detaylı bir plan, senden neler beklediklerinin madde madde yazılması gibi konulara bakarsan oldukça yardımcı olacaktır. Daha önceden aupairlerinin olup olmaması da sana fikir verebilir.

Üniversite diploma açısından çok önemli bunu bir şekilde tamamla ve üzerine de ne koyabilirsen koymaya bak derim Cansu.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder