24 Şubat 2011 Perşembe

Bir hikaye paylaşıyorum bu sefer sizinle.izinli bir alıntıdır aşağıda okıyacağınız durum. Bana gelen maili yazdıktan sonra ona cevabı buradan vermek istiyorum ki aynı durumda olan arkadaşlara da ışık tutabilsin.

"Yaklaşık 2 senedir aupair lık için uğraşıyorum en başında ajans seçiminde Truva ve Explore arasında kalmıştım, Truva ozamanlar ingilizce için kurs sertifikası istediği için Explore a yöneldim çünkü amerikaya gitmiş gelmiş bir yakınımız olduğu için bu şirketi tercih ettim ama şuan soracak olursan pek memnun değilim ..
Bir çok belge bir çok şey istendi hazırladığım 12 dk lık tanıtım videom da dahil hepsinin tamamen bitmesi 3 ay önceydi ve 3 ay önce tüm belgelerim amerikadaki sponsor şirkete CHI aupair USA ya gitti , 1 ay öncede amerikadaki sponsor firma skype tan benimle bi görüşme yapmak istedi ekledik 1 saat görüştük yani konuşmaya çalıştım ama çok heyecanlandım kem küm takıldım durdum vs. kapattıktan sonrada 3 gün ağladım ya batırdıysam yüzüme gözüme bulaştırdıysam diye sonra istanbuldaki explore dan haber geldi görüşme iyi geçmiş tekrar bi görüşmeye gerek kalmamış .. sonra bekliyorduk ki dosyam artık ailelere açıksın ki amerikadaki sponsor firma 1987 yılı aşı tarihlerimi günü gününe istedi neyse aşı kartımı bulduk vs bi kaç olumsuz durumlar oldu sonunda 2 hafta önce teslim ettik ve dosyam profilim amerikalı ailelere açıldı 1 hafta önce ..
Şimdiki durum ise : halen aranmadım yani hiç bi amerikalı aileden hiç bir haber yok :( 1 mail bile yok artık psikolojim çok bozuldu her dk bakıyorum mail var mı skype ta ekleyen bi aile var mı telimi yanımdan ayırmıyorum ya ararlarsa die vs. vs. ama hiç bir haber yok :(
ingilizcemden de korkuyorum ya aradıklarında anlayamazsam konuşamazsam die .. ne zaman ararlar ne sorarlar? hiç bir şey bilmiyorum ve daha da gerildiğim nokta hadi oldu aile aradı anlaştık vs. ya sonrası? vize işlemleri nasl oluyor ya vize alamazsam ya her şey biterse ..
okadar çok soru var ki kafamda bir fikir bir yardım alabileceğim hiç kimsem yok ( bu şirketle giden yakınımız 2006 da gittiği için pek hatırlayamıyor ve sistem çok değişmiş ozamanlar bu şekilde deilmiş o yüzden bana pek yardımcı olamıyor )."


Cevabım:
İlk önerim şu olur: Amerika'da Aupairlik konusunda başarılı olan ajansın Türk temsilcisini bulup onunla gitmeye çalışın. Bunun için de Amerika'da aupair olan yada aupairlik yapmış kişilere danışın. Çünkü Amerika'ya gittiğinizde buradaki ajansa mail atıp dönüş almak yada onların müdahalesi okadar zaman alırki Amerika'daki ajans her şeyi çözmüş olur vs.. Orada parayı veren ailedir, parayı kazanan ise oradaki ajans. Ben Aupaircare ajansı ile oradaydım onların Türkiye temsilcisi Truva idi. Buradaki evrak işlemlerim sırasında Truva'dan çok memnun kaldım, oradayken sorun yaşadığımda Truvaya yazsam da kendim çözmem çok daha net ve temiz oldu.

2007'de US'e Aupair olarak gitmek istediğimde benden sadece belgeler ve çocuk bakıcılığı tecrübelerimi istediler. Video vs.. istenmedi. US'deki Aupair ajansından onay geldikten sonra aileler aramaya başladı. Kısa süreda aramalarının bir kaç nedeni vardı:
Sistemde online olduğumda yaz başıydı ve aileler ağustos sonu için aupair bakıyordu. Vize almanız işlemler vs.. tam denk gelen bir dönemdir ve en çok aupaire ihtiyaç duyulan dönem okul başlarkendir.
3 yıllık bir ehliyetim vardı.Ki bu aileler için çok önemli bir kriter aktif sürücü olmanız. Ehtliyetiniz yoksa unutun US'e aupair gitmeyi derim.
Sosyal olmam,üniversite mezunu olmam ve telefonda cana yakın konuşmam aileler için diğer artı durumlardı.
10 gün içinde sanırım 7-10 aile ile hem mail hemde tel ile görüştüm ki ingilizcem low intermediate seviyedeydi.
Aileler aramıyor diye çekinceleriniz varsa kaldırın bunları. Ve sakın ilk arayan aileye atlamayın.
Beni ilk arayan aile mezuniyet töreninde aradı ve doğal olarak konuşamadım. Ondan sonra konuştuğum aile ne kadar iyi ingilizcem olduğundan bahsediyordu. Düşünün iki farklı durumdaki halimi.

Sonuç olarak sanırım 4. aile ile anlaştım. 11 ay onlarla yaşadım. 11 ay sonra sorun yaşadığımız için ayrıldık. Daha çok hırs yapıp 1 yıl daha kalmaya karar verdim çünkü eğitim için gitmiştim ve tamamlamam gereken şeyler vardı. Hedeflerim için 1 yıl daha çocuk bakmaya karar verdim. UC Berkeley'i bitirdim çocuk bakarken. Vs... Şans yanımdaydı ama ne aileler, ne çocuk bakmak,ne okul ne çocuk bakıp, staj yapıp aynı anda okula gitmek kolay olmadı. Haftada 65 saat çalıştım. Ama başardım, yaptım! Ben yaptım! Koyduğum hedefi gerçekleştirdim. En mutlu eden noktası bu olduğu gibi,her ynü ile harika bir tecrübeydi.

İsteyin, hedef koyun ve yapın. İnanın kaybedeceğiniz hiç bir şey yok. Hele aupair olarak!

6 Şubat 2011 Pazar

Ayrıntılı Aupairlik Vol.1


Yine çok ara verdim ihmal ettim blogumu. 2011'in ilk yazısı bir derleme aslında. Blogum sayesinde bana ulaşan kişilerin sorduğu soruları bu ve bundan sonraki yazımda sizlerle paylaşıyor olacağım. Soru ve cevap şeklindeki bu yazı da kafanızdaki pek çok soruya cevap bulabileceğinizi düşünüyorum.

Au pair olarak gittiğin ülkede havaalanında kim karşılar? Aupairler toplu olarak mı gönderilirler? Aupair ailenin yanına gitmeden eğitim alır mı?
Türkiye'den Amerika’ya aupairleri götüren ajansın Amerika'da anlaşmalı olduğu ajans yetkilileri gelen aupairleri havaalanında karşılar ve topluca kalacakları otele götürür.
Belirli tarihler vardır o tarihlerde toplu gelir aupairler. New Jersey ya da New York’da Amerika’daki Aupair ajansının ayarladığı otelde 3 gün konaklayıp ajans tarafından eğitim alırlar. Eğitimde aupairlik, çocuklar ve Amerika Kültürü’nü içerir. Tabi özet haldedir hepsi. *Bu eğitimlerde Amerika Kültürü ile ilgili kısmı ve CPR (ilk yardım) eğitimini kaçırmadan iyi dinleyin derim.

Aupairler nasıl sosyalleşirler? Yabancılarla nasıl dostluk kurarlar?
İlk arkadaşlıklar genelde diğer aupairler ile kurulur. Aupair ajansı her ay yaptığı toplantılar veya eventlerle buna zemin hazırlar. Yada gidilen ailenin önceki aupairi ve onun arkadaşlarıyla aile sayesinde tanışma imkanı olabilir. Aupair kısa sure içinde dil okuluna da başladığı için diğer yabancılarla (çoğunluğu Asyalıdır) ve pek çok yeni aupair ile tanışma imkanı olur.

Aupair okul seçimini nasıl yapar?
İlk gittiğinde aupair dil okuluna yazılır. 2 seçenek vardır. Biri ücretsiz olanlar biri de özel okullar yada üniversitelerin dil okulları. Aradaki fark alınan sertifikada yazan okul adıdır. Sonuçta CV’de kimse dil okulunun sertifikasına değil ingilizceyi kullanabilmenize bakacağı için paralı olanlara gitmeye gerek görmüyorum. Ttürk Aupair dışındakiler sadece dil kursuna gider. Türk Aupairler dil kursu ardından başka eğitim alma çabasındadır.
Okul tercihi aile ile ortak karardır. Aile, aupaire yasal olarak 60 saat eğitimi aldırmakla yükümlüdür. Fazlası ailenin inisiyatifine ve iyiliğine kalmıştır. Saatlerde aile ile anlaşılarak çocuk bakılmadığı zamanlarda aile izin verirse okula gidilebilir. Ancak aupair programı gençlere Amerika Kültürü’nü öğrenmeleri için hazırlanmış bir programdır ve ailenin de aupairin de belli sorumlulukları vardır. Aupair çocuk bakmakla yükümlü iken aile de temek seviyede aupair in bazı eğitimleri almasını sağlamada. Öğrencilik değildir yani aupairlik.

Ailelerle ne gibi anlaşmazlıklar yaşanır? Banyo yapma saati, eve giriş saati vs..?
Bunların hepsi ilk haftalarda aile ile konuşulur. Aile ya kural koyar yada aupaire bırakır. Aupaire bıraktığı durumlarda rahatsız olduğu bir durum olursa yine konuşulur çözülür. Banyo saati vs.. derdi olmaz. Ama banyonun konumuna gore değişebilir. Banyo çocukların yatakodasına bitişik ise çocuğu uyandırmamak için saatler sınırlanabilir. Eve giriş saati aileden aileye değişiklik gösterse de ajans yetkilileri aileye öneride bulunur. Aupair’in tüm gün sağlıklı şekilde çocuk bakabilmesi için 8 saat uykusunu alması gerekmektedir. Sabah 6 da uyanan bir aupair en geç gece 10 da evde olmalıdır. Kimi aile ise bu saati aupaire bırakır.

Hem aile yanında hem de Amerikan sosyal hayatı içinde başa gelen ilginç olaylar neler? Aupair diye gidip de Amerikan özgürlüğünde delirip sapıtanlar olur mu? Orada sonsuza kadar kalmak için bir takım numaralar yapanlar vs…?
Evlenen cok olur. Özellikle Güney Afrika’dan gelen kızlar. Ancak Türk Aupair’in gidiş amacı yüksek lisanstır. 1 yıl aupairlik ardından parası olan yüksek lisansa yada başka okula geçer ve daha uzun sure kalır Amerika’da.
Sapıtanına denk gelmedim. Ancak illaki o culture gore değişiklikler oluyor hayatında tavırlarında.

Devamı bir sonraki yazımda yer alacak.

Sevgiyle kalın.