17 Ocak 2014 Cuma

İşi Bırakıp Aupair Olmaya Gitsem mi?

Çok zor soru değil mi? Değer mi acaba? Gideceğim ama sonra dönünce işe yarayacak mı ? vs...

Zor bir soru. Tabiki işe yarıyor ama her şeyi bırakıp gitme durumu karar vermeyi zorlaştırıyor. Mezun olalı 7 yıl olmasının büyük etkeni olabilir bu hissimde. Aupairlik için bence en uygun dönem mezun olur olmaz gitmekte. Sizi bağlayan bir şey yok, kurulu düzen bozmanız gerekmiyor vs.. yapamazsanız dönersiniz vs.. Kurulu düzeni bozmak daha fazla risk almayı gerektiriyor ve bence omuzlara daha fazla sorumluluk bindiriyor. Ama çalışıp gitmenin orada avantajı da olabilir yani belki iş bulma şansını yakalatabilir belki (gerçekten çok zor olsa da)

Bu konuda bana yazan bir aupair adayının bazı soruları var aşağıda onları yanıtlamak istiyorum:

  • İşimden ayrılıp, hayatımı bir yıl erteledikten sonra döndüğümde elimde hiç bir avantajım olmama ihtimali beni oldukça korkutuyor. Asıl hedefim bir kaç ay ingilizce kursuna gidip ardından sertifika programına katılmak. Yazılarından okuduğum üzere ek iş yapmam gerekecek çünkü yanıma çok para alamayacağım. Ek iş bulmak kolay oluyor mu? Yani o süreç nasıl ilerliyor. Ek işte çalışmak sertifika programları için maddi imkanı sunabiliyor mu?
Çocuk bakarken senin gibi bakıcılarla tanıştığın için onlar da yol gösterebiliyor. Amerika'da yoğun kullanılan seri ilan sitesi http://www.craigslist.org/about/sites#US oldukça işe yarıyor bu konuda. Aileler ile mailleşip tanışabilirsin. Tabi aupair programında böyle bir şey yok. Çalıştığın ailenin izin vermesi ile ilgili bir durum bu.


  • Haftada kaç saat veya gün boş zamanın olabiliyor?
Bu aileden aileye değişen bir durum. Her ailenin bakıcı ihtiyaç duyduğu zamanlar benzerlik gösterdiği gibi çok farklı da olabilir. O tamamen ailenin ihtiyacı ve nasıl anlaştığınla ilgili. Yasal olarak haftada max 45 saat max çalışma iznin var orada. Bunun üzerine çıkman gerekebilir ama aile sorar sana kabul edersen extra para öder ve yaparsın. Bazı ailelerde ise çok daha az çalışırsın. Çocukların yaşı bu saatleri etkiler. İlkokula falan gidiyorsa çocuk yarım gün okulda olacağı için full yarım gün boş olursun. Ama bunun yanı sıra aile senden haftasonu çalışmanı talep edebilir çünkü yasal olarak sana verdiği paranın karşılığı olan 45 saati almaya hakkı var. Bu aileden aileye değişir.


  • Ben Truva'dan başvurmak istiyorum? Yanlış anlamıyorsam aracı ajansın Truvaydı. Önerir misin?
Ben de Truva ile gitmiştim, ozamanlar indirim kampanyaları vardı ve görüştüğüm yerlerin yanında en ilgili olandı. Tabi fiyatı daha etkili olmuştu tercihimde. Bunun yanı sıra öneririm ben memnun kaldım, hatta arada hala yazışırız selamımı söylersin eğer gidersen :)) Zaten US'e gittikten sonra artık oradaki ajansın bağındasın buradaki aracı ajans (taşeron ajans) orada çok sözü geçmiyor (bunu söylemeseler de) buradan ajansın sana müdahale edebilmesi yetişebilmesi tabiki mümkün ama bu çok zaman alır ve prosedür gerektirir. Orada parayı veren aile ve oradaki ajansa veriyor parayı o nedenle onların sözü geçer. Yani projeyi yapan oradaki ajanslar, buradakiler de oradakilerle anlaşmalı ajanslar. Önemli olan oradaki iyi ajansı seçmek. Aupaircare en iyisiydi onunla anlaşmış buradaki Türk ajanslarını seçebilirsin.


  • Amerika'dan alınan sertifika burada işe başvurularında bir nebzede olsa avantaj olabiliyor mu
Buradaki ilk cevap tabiki, aldığın sertifikanın yaptığın işinle ne kadar alakalı olduğu ve aldığın sertifikanın okulunun adı. Amerika'da sertifikan olması orada okuyabilecek ingilizcen olduğunu gösteriyor, işinle alakalı ise tabiki faydası olur ama ne buradaki ne de oradaki bir yüksek lisans gibi etkisi olmaz. Önünü açar, bir adım attırır ama hoop diye koltuğa oturtmaz. Eğer sertifika programı olacaksa illaki önerim, adı ünlü olan bir üniversitede işinle alakalı bir sertifika olması yönünde olur. Ama gitmişken bir şekilde yolunu bul yüksek lisans yap derim.

Umarım cevaplarım yardımcı olmuştur Bilkem.

PS: Sizden her aldığım mail blogumun ne kadar yardımcı olduğu yönünde ve teşekkürleriniz ile başlıyor. Bunları okudukça yardımcı olabildiğimi görmek inanın çok daha mutlu ediyor beni. Bazen maillere geç dönüyorum yoğunluğumdan dolayı ama mailleriniz cevapsız kalmıyor. Bir de ricam var; blogu mümkün olduğunca çok yerde, sosyal medyada paylaşalım ki daha çok yayılsın ve kafasında bu konuda soru işareti olan arkadaşlara da yardımcı olsun. Teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder